Jaarverslag 2016

Artikel over V&D-ers in de Telegraaf

Activiteiten

In 2016 financierden we 25 projecten en bedrijven die rechtstreeks bij ons aanklopten, én eigen initiatieven. Zo probeerden we de ontslagen medewerkers van V&D een hart onder de riem te steken. Tijdens de Dutch Design Week belichtten we samen met de gemeente Eindhoven de mogelijkheden die robotisering kan bieden voor mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt.


Op de bres

Eind 2015 ging warenhuisketen V&D failliet en verloren in één klap 10.000 mensen hun baan. Oud-medewerker Miranda Leenders organiseerde bij wijze van afscheid cabaretvoorstellingen met cabaretier Leon van der Zanden. Start Foundation haakte financieel aan, waardoor er in Eindhoven, Amsterdam en Zwolle een waardig afscheidsfeest mogelijk werd. Ruim duizend oud-V&D-medewerkers bezochten de voorstellingen. Start Foundation wilde ook een ‘beweging’ van oud-V&D-medewerkers tot stand brengen die zich richtte op het vinden van werk. Voor veel oud-V&D’ers zou dat moeilijk zijn, omdat ze ouder zijn dan 45 jaar en alleen werkervaring hebben opgedaan bij het warenhuis. Met hulp van De Broekriem werd op diverse locaties in het land een programma met activiteiten opgezet. Daarnaast werd WhatsApp coaching geïntroduceerd en een speciale Facebook-groep gelanceerd, die diende als een digitaal platform waarop werkzoekende oud-V&D’ers elkaar konden vinden en helpen. De beoogde ‘beweging’ kwam echter niet van de grond; de doelgroep had meer begeleiding en georganiseerde activiteiten nodig, de timing was niet juist en de vraag rees of het langdurig verenigen van de mensen onder de noemer V&D op de lange termijn wel in hun voordeel werkte.

My Red Light

In oktober 2016 werd Start Foundation voorpaginanieuws. We lanceerden My Red Light, het eerste prostitutiebedrijf in zelfbeheer. My Red Light is opgericht door sekswerkers zelf en biedt zzp’ers in de prostitutiebranche de kans om tegen aantrekkelijke, flexibele voorwaarden werkruimtes te huren. Start Foundation maakte de aankoop van de vier panden op de Wallen mogelijk en stelde samen met Rabobank en Rabobank Foundation startkapitaal* beschikbaar. Jos Verhoeven van Start Foundation: “Maatschappelijk investeren betekent dat wij gewenste veranderingen willen stimuleren. Hier gebeurt dat. Onze organisatie staat daarom voor 100 procent achter het doel van My Red Light, de positieverbetering van sekswerkers.” In mei 2017 start My Red Light. De Amsterdamse zorginstelling HVO-Querido biedt in de beginfase advies en ondersteuning aan My Red Light bij het opzetten van de zelfbeheerorganisatie. Start Foundation blijft betrokken bij het beoordelen van het sociaal rendement. Enerzijds gaat het om persoonlijke versterking, zoals zeggenschap over arbeidsomstandigheden en ondernemersvaardigheden. Anderzijds kijken we naar economische effecten, zoals inkomenspositie, toegang tot bancaire dienstverlening en kansen op de arbeidsmarkt. De maatschappelijke effecten worden door een onafhankelijk onderzoeksinstituut onderzocht.

*Start Foundation, Rabobank en Rabobank Foundation zijn niet betrokken bij de exploitatie.

Empowered by Robots

Samen met wethouder Staf Depla (gemeente Eindhoven) en ontwerper en filosoof Koert van Mensvoort (Next Nature Network) organiseerden we tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven het congres Empowered by Robots. Hierop stond de vraag centraal wat technologische ontwikkelingen en/of robotisering op termijn aan kansen kunnen bieden aan mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Tijdens de drukbezochte conferentie lanceerden we de Challenge Empowered by Robots, waarmee we studenten, ontwerpers en bedrijven oproepen met innovatieve, haalbare ideeën te komen voor de nieuwe banen van de toekomst, voor mens én robot. De winnende ideeën worden in de Hubot (uitzendbureau voor mens en robot) tijdens de Dutch Design Week 2017 getoond.


Communicatie en pr

In 2016 is er gewerkt aan een nieuw concept voor de digitale nieuwsbrief. Deze is in september 2016 van start gegaan en verschijnt om de twee weken. De berichten zijn korter dan voorheen en (nog) meer toegespitst op de actualiteit. De nieuwe digitale nieuwsbrief telde 4.158 abonnees. Het Baanbreker magazine verscheen in 2016 viermaal en heeft een oplage van 6.698 abonnees. Het aantal Twitter-volgers groeide aanzienlijk. In 2016 gingen we van 13.892 naar 15.264 volgers. Het aantal LinkedIn-groepsleden en Facebook-likes groeide minder hard, maar wél gestaag. De website Startfoundation.nl ontving 19.853 unieke bezoekers. Het aantal unieke bezoekers op autismewerktwel.nl steeg naar 14.769. Het jaarverslag over 2015 werd via Startmetvragen.nl gepubliceerd, net zoals de voorgaande jaren. Het werd 1.168 keer bezocht, met opvallend veel unieke bezoekers (69,6%). We lanceerden een video waarin we uitlegden waarom en hoe Start Foundation impact meet. Deze video is bedoeld voor de projecten waarin Start Foundation investeert, en andere belangstellenden.

© Start Foundation 2017